vineri, 26 noiembrie 2010

Maioneză

Pare banal, dar mă gândesc şi la tinerele care sunt la abc-ul gătitului.
În primul rând trebuie să scăpăm de superstiţii. Maioneza se poate face şi dintr-un singur gălbenuş crud sau fiert. Deci nu e obligatoriu să facem maioneza din gălbenuşuri fierte combinate cu cele crude. Putem amesteca cu telul sau cu mixerul. Nu are nici o importanţă în ce sens amestecăm. Mie îmi place să o amestec cu telul pe rând cu stânga şi dreapta învârtind bineînţeles cu fiecare mână în alt sens. Maioneza se taie doar din două motive :
  • prea mult ulei turnat deodată, sau
  • din lipsa apei (sucului de lămâie)
Să vedem totuşi reţeta :
2 ouă
200 ml ulei
o lingură muştar (se poate şi fără)
zeama de la o jumătate de lămâie
sare

Punem într-un vas cele 2 gălbenuşuri (crude şi/sau fierte), lingura de muştar, puţină zeamă de lămâie şi puţină sare. În cazul gălbenuşurilor fierte avem grijă să le zdrobim bine cu furculiţa sau telul. Frecăm bine ingredientele din vas înainte de a adăuga uleiul. Întotdeauna punem doar câte puţin ulei şi amestecăm până la încorporarea completă înainte de a adăuga din nou ulei. În cazul în care observăm că a devenit prea tare maioneza (s-a adunat grămadă pe tel) o gustăm şi mai adăugăm zeamă de lămâie (dacă poate fi mai acră) sau puţină apă (o linguriţă). Dacă totuşi aţi reuşit să tăiaţi maioneza (s-a separat uleiul) nu vă speriaţi, se repară. Punem în alt vas un gălbenuş crud pe care îl amestecăm cu o linguriţă din gălbenuşurile de pe fundul vasului în care s-a tăiat maioneza. Frecăm bine înainte de a adăuga următoarea linguriţă de gălbenuşuri. Continuăm astfel mărind treptat cantitatea de maioneză tăiată (cu tot cu ulei) adăugată la cea bună. În final maioneza trebuie gustată şi adăgată sare şi/sau zeamă de lămâie după dorinţă. Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu