Pentru reţeta asta o să încep cu culesul. Aveţi grijă atunci când le culegeţi să îndepărtaţi din start piciorul, să scuturaţi cu grijă (se rupe uşor) pălăria şi să o puneţi într-o sacosă curată (preferabil doar pentru ele) pălărie peste pălărie. În felul acesta când ajungeţi acasă o mai bate-ţi puţin (cu milă) deasupra pălăriei ca să se scuture eventualele mizerii dintre lamele. Dacă aţi procedat astfel nu mai trebuie spălate pălăriile ci doar porţionate ca să încapă în tigaie (nu glumesc, sunt pălării aşa de mari că nu încap în tigaie). În rest e simplu de tot.
Se bat ouăle (2,3,4 în funcţie de cât de multe paneuri vreţi să faceţi) ca pentru omletă cu sare şi piper. Se dau pălăriile pe ambele părţi prin ouăle bătute şi se prăjesc în ulei.
Se servesc calde sau reci ca aperitive (cu mujdei sau ketchup) sau cu garnitură de orez, piure de cartofi,etc.
Pai, nu este acea ciuperca rosie cu puncte albe, care este cunoscuta ca fiind foarte otravitoare si care nu se mananca?
RăspundețiȘtergereLepiota rhacodes este rosiatica si se numeste popular Palaria Sarpelui si face parte dintre cele trei feluri de Lepiote otravitoare care traiesc la noi. In alte tari mai sunt inca doua feluri.
ȘtergereGenul de Lepiota comestibil, de culoare alba cu puncte maronii si guler alb, se numesc Cuci de pamant, dar sunt pusi, din gresala, la gramada cu Palaria Sarpelui, de catre aceia care au facut atlasuri din birou dar nu au consultat si traditia orala de la sate
1. Pantalonașii nu se servesc pane.
RăspundețiȘtergere2. Pălăria șarpelui cea roșie nu este otrăvitoare ci toxică (halucinogenă).
3. Macrolepiota rhacodes este comestibilă, foarte bună.
4. Nu consumați lepiote cu diametrul mai mic de 10 cm.
5. Cucii sunt denumirea populară pentru Amanita rubescens, oarecum asemănători.