vineri, 26 noiembrie 2010

Maioneză

Pare banal, dar mă gândesc şi la tinerele care sunt la abc-ul gătitului.
În primul rând trebuie să scăpăm de superstiţii. Maioneza se poate face şi dintr-un singur gălbenuş crud sau fiert. Deci nu e obligatoriu să facem maioneza din gălbenuşuri fierte combinate cu cele crude. Putem amesteca cu telul sau cu mixerul. Nu are nici o importanţă în ce sens amestecăm. Mie îmi place să o amestec cu telul pe rând cu stânga şi dreapta învârtind bineînţeles cu fiecare mână în alt sens. Maioneza se taie doar din două motive :
  • prea mult ulei turnat deodată, sau
  • din lipsa apei (sucului de lămâie)
Să vedem totuşi reţeta :
2 ouă
200 ml ulei
o lingură muştar (se poate şi fără)
zeama de la o jumătate de lămâie
sare

Punem într-un vas cele 2 gălbenuşuri (crude şi/sau fierte), lingura de muştar, puţină zeamă de lămâie şi puţină sare. În cazul gălbenuşurilor fierte avem grijă să le zdrobim bine cu furculiţa sau telul. Frecăm bine ingredientele din vas înainte de a adăuga uleiul. Întotdeauna punem doar câte puţin ulei şi amestecăm până la încorporarea completă înainte de a adăuga din nou ulei. În cazul în care observăm că a devenit prea tare maioneza (s-a adunat grămadă pe tel) o gustăm şi mai adăugăm zeamă de lămâie (dacă poate fi mai acră) sau puţină apă (o linguriţă). Dacă totuşi aţi reuşit să tăiaţi maioneza (s-a separat uleiul) nu vă speriaţi, se repară. Punem în alt vas un gălbenuş crud pe care îl amestecăm cu o linguriţă din gălbenuşurile de pe fundul vasului în care s-a tăiat maioneza. Frecăm bine înainte de a adăuga următoarea linguriţă de gălbenuşuri. Continuăm astfel mărind treptat cantitatea de maioneză tăiată (cu tot cu ulei) adăugată la cea bună. În final maioneza trebuie gustată şi adăgată sare şi/sau zeamă de lămâie după dorinţă. Succes!

Ciuperci cu sos Tartar

500 g ciuperci (pleurotus, păstrăvi, ciuperci de bălegar, nicoreţi, plopenchi, etc.)
2 ouă
200 ml ulei
o lingură muştar
300 ml lapte
o linguriţă făină (sau amidon alimentar)
3-4 linguri smântână
sare
o legătură pătrunjel frunze

Ciupercile se taie cubuleţe şi se pun la fiert în apă cu sare. Din gălbenuşurile celor 2 ouă, uleiul şi muştarul facem o maioneză. Albuşurile fierte le vom toca mărunt. În alt vas pregătim un sos Bechamel astfel : punem la fiert 150 ml lapte cu sare. Când fierbe adăugăm 150 ml lapte rece în care am amestecat linguriţa de făină şi lăsăm să fiarbă până când se îngroaşă ca o cremă. După ce se răceşte sosul Bechamel, se amestecă cu maioneza, smântâna, ciupercile scurse şi răcite, albuşurile fierte şi pătrunjelul verde tocat mărunt. Nu aruncaţi zeama în care au fiert ciupercile. Se poate folosi la alt fel de mâncare adăugând un plus de savoare. E un aperitiv mai uşor digerabil decât ciupercile cu maioneză şi foarte gustos. Poftă bună!

Pate de ficat de casa

500 g ficat (pasăre sau porc)
2 cepe mărişoare
150 g unt
3-4 căţei de usturoi
o linguriţă zahăr
sare, piper
coriandru, măghiran, nucşoară

 Căliţi ceapa tocată mărunt în 100 g unt şi puţină sare. Când devine lucioasă adăugaţi usturoiul pisat sau tăiat mărunt, mai lăsaţi un minut şi adăugaţi ficatul. Acoperiţi cu un capac şi lăsaţi la foc mic până când ficatul este făcut (la rupere are în interior aceeaşi culoare ca la suprafaţă).Condimentaţi cu sare, piper, coriandru, măghiran şi nucşoară. Puneţi la topit linguriţa de zahăr. Fiind o cantitate mică se poate arde uşor dacă nu învărtiţi cu o linguriţă. Lăsaţi doar până când capătă culoarea plăcută de caramel. Stingeţi imediat cu 50 ml apă clocotită. Mixaţi compoziţia din tigaie cu blenderul, adăugând zahărul topit şi restul de unt. Păstraţi în recipiente bine închise la frigider. Eu am încercat şi reţeta cu coniac dar îmi place mai mult aceasta. Poftă bună!

marți, 23 noiembrie 2010

Ciuperci cu sos Remoulade

500 g ciuperci (de care aveţi)
4 ouă
o lingură de muştar
1/2 l ulei
o lămâie
o ceapă
un castravete proaspăt
sare şi piper


Ciupercile se fierb în apă cu sare. Între timp pregătim sosul Remoulade astfel : se face o maioneză din 2 gălbenuşuri, o lingură de muştar şi uleiul. Amestecăm în maioneză ceapa tăiată mărunt, castravetele dat pe răzătoarea mică, zeama de la lămâie, cele două albuşuri rămase de la maioneză fierte şi 2 ouă fierte tari date pe răzătoare. Sosul Remoulade se amestecă cu ciupercile fierte, răcite şi scurse de apă. Dacă e prea gros sosul adăugaţi puţină apă. Condimentaţi după gust cu sare şi piper.

luni, 22 noiembrie 2010

Ciorbă de Păstrăv de nuc

500 g ciuperci (Păstrăv de nuc, Pleurotus de cultură sau din pădure, Nicoreţi)
o ceapă
un morcov
o rădăcină de pătrunjel
o ţelină mică
3-4 gălbenuşuri
250 g smântână
usturoi
oţet
sare, piper
tarhon şi măghiran
o legătură de pătrunjel şi una de mărar


Ştiu că par cam multe ingrediente, dar nu vă speriaţi e uşor de făcut.
Se spală şi se taie felii ciupercile. Se pun la fiert cu apă. Ceapa se taie mărunt, morcovul, pătrunjelul şi ţelina se dau pe răzătoare mică. Se călesc (ceapa, morcovul, pătrunjelul, ţelina) în puţin ulei. După ce s-au călit le puneţi peste ciupercile fierte. Amestecaţi într-un castron gălbenuşurile cu smântâna şi trei linguri de oţet. Turnaţi treptat în castron şi amestecaţi supă de la ciuperci până când au aceeaşi temperatură cu supa din oală. În acest moment se toarnă amestecul din castron în oala cu ciuperci şi legume. Se lasă să mai dea un clocot şi se adaugă după gust sare, piper, tarhon şi măghiran. Verdeaţa tocată mărunt se adaugă înainte de a opri aragazul. Se serveşte cu mujdei de usturoi, oţet (pentru cine mai doreşte) şi ardei iute.

Aluat de pizza foarte simplu şi gustos în 10 minute

5 ouă
500 g iaurt
2 linguri ulei
10 linguri făină
condimente şi sare

Se bat ouăle, se adaugă iaurtul şi uleiul, se amestecă bine şi se încorporează treptat făina. Aluatul trebuie să aibă o consistentă între cel de chec şi cel pentru clătite. Se condimentează cu sare, piper şi alte condimente care se armonizează cu ceea ce veţi pune pe aluat (brânză , carne sau legume).
Aşa arată alatul :

 Eu am făcut pizza cu bacon, cabanos şi ciuperci culese astă-vară (hribi, pâinişoare, plopenchi, etc.)
 Se toarnă aluatul în tavă şi se pun ingredientele deasupra aluatului. Fiind un aluat moale, ingredientele vor fi parţial încorporate în el. Eu am pus şi un strat de caşcaval peste restul ingredientelor. Iată produsul final :


Şi cu un grilaj de ketcup - parcă ar fi după gratii sărmana pizza , nu-i aşa?


 Aluatul e pufos, foarte gustos, mult mai uşor de digerat  (datorită iaurtului) şi mai rapid decât cel de pâine.


Poftă bună!

duminică, 7 noiembrie 2010

Vinete coapte pane cu sos şi cartofi natur

vinete coapte
cartofi roz
ouă
iaurt (nu prea gras)
castraveţi verzi sau muraţi
usturoi
mărar, pătrunjel
tarhon, măghiran
sare,piper


Vinetele se prepară după reţeta anterioară. Cartofii se curăţă de coajă, se taie în sferturi şi se pun la fiert cu ceva mai multă sare. Când sunt fierţi se scot într-un caston şi se stropesc cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie, se presară pătrunjelul tocat, tarhon şi măghiran şi se scutură bine castronul pentru omogenizare (nu amestecaţi ca să nu se sfărâme cartofii). Aveţi grijă cum vă organizaţi - cartofii trebuie să fie calzi în momentul servirii ! Cât timp fierb cartofii, preparaţii sosul: se amestecă usturoiul pisat cu iaurtul, castraveţii tăiaţi cuburi mici, mărarul tocat şi sare. Aşezaţi pe farfurie garnitura de cartofi natur, vinetele pane peste care turnaţi puţin sos. E o mâncare delicioasă şi sănătoasă.

Vinete coapte pane

Îmi place să încerc lucruri noi în bucătărie. Niciodată nu mi-a fost frică să improvizez. Aşa a apărut şi această reţetă. Am făcut nişte şniţele de pui şi mi-a mai rămas puţin ou. Cum nu-mi place să arunc mâncarea, m-am uitat în jur şi am văzut vinetele coapte care stăteau la scurs. Interesant! mi-am spus. De ce nu? Poate aşa o să-mi placă vinetele pane (nu-mi plac cele crude pane). Şi ne-au plăcut (mie şi soţului)  foarte mult. Sunt deosebite, delicioase. Dacă sunteţi curioşi, poftim reţeta:

vinete coapte
ouă
făină
usturoi
sare, piper

 Vinetele coapte şi scurse de zeamă (puteţi folosi şi vinetele din congelator dezgheţate la temperatura camerei), se aplatizează puţin cu palma şi se dau prin făină. Ouăle se bat bine cu sare, piper şi usturoi pisat. Se dau vintele prin ou şi se pun la prăjit. Se scot pe un prosop  de hârtie ca să absoarbă uleiul. Se pot servi ca atare reci sau calde sau ca fel principal după reţeta http://luise-reteteciupercisialtele.blogspot.com/2010/11/vinete-coapte-pane-cu-sos-si-cartofi.html.

marți, 2 noiembrie 2010

Iuţari (Lactarius piperatus) de "casă mare"

O reţetă din secolul XVIII din revista "Tribuna".
Iuţarii se feliază, se sărează, se aşează în cratiţă şi se toarnă smântână peste ei cât să-i acopere. Se fierb cam un sfert de oră. Înainte de a opri focul se adaugă frunze de pătrunjel.

luni, 1 noiembrie 2010

Tort cu dovleac

1/2  dovleac de 3-4 kg
1 l lapte
150g orez
1/2 kg smântână pentru frişcă
fructe uscate
scorţişoară, zahăr vanilat

Dovleacul se taie în jumătate, se curăţă de coajă şi seminţe. Se pudrează cu zahăr şi scorţişoară, se pune într-o tavă învelit în staniol şi se dă la cuptor. Din lapte şi orez se face o budincă cu  zahăr vanilat, nu prea dulce. Se bate bine frişca. Dovleacul copt ( să intre uşor furculiţa) se aşează pe un platou şi se umple cu budinca de orez. Deasupra de aşează fructele uscate ( orice, eu am avut doar stafide). Se lasă să se răcească bine. În final ornăm cu frişcă şi lăsăm la frigider măcar 2 ore.

Improvizează !
  • eu am avut dovleacul tăiat în felii, l-am tăiat în bucăţi mai mici (6,7 cm/4,5cm) , am pus o foaie de staniol pe fundul tăvii, dovleacul deasupra şi am acoperit cu altă foaie de staniol. Pe platou le-am aşezat una lângă alta astfel încât să acopere toată suprafaţa. E delicios.