luni, 25 octombrie 2010

Salată de ciuperci cu cartofi

ciuperci
cartofi
ceapă
măsline (preferabil verzi umplute cu morcov)
coriandru, măghiran
oţet
ulei
sare
Ciupercile se curăţă şi se spală bine, după care se fierb cu sare. Între timp se pun la fiert cartofii în coajă. Până cînd fierb ciupercile şi cartofii tăiaţi ceapa julien, frecaţi-o cu sare, o linguriţă cu vârf de coriandru măcinat, şi o linguriţă de măghiran. Ciupercile se scurg de apă şi se lasă la răcit. Cartofii curăţaţi de coajă se taie felii. Se amestecă totul cu ulei, oţet şi sare după gust. Măslinele (pe care sper că nu le-aţi uitat) pot fi şi negre, dar cele verzi adaugă un plus de culoare.

Salată de ciuperci cu ceapă

ciuperci
ceapă
coriandru măcinat
oţet
ulei
sare


Se pot folosi toate ciupercile la care am menţionat că pot fi gătite pane.
Ciupercile curăţate şi spălate se fierb în apă cu sare, se strecoară şi se lasă să se răcească. Ceapa se taie julien, se freacă cu sare şi un vârf de cuţit de coriandru măcinat şi se lasă să stea până cînd se răcesc ciupercile. Se amestecă ciupercile cu ceapa, uleiul şi oţetul şi se lasă cel puţin o oră ca să se întrepătrundă gusturile.

Murături de Trâmbiţa piticilor - Craterellus cornucopioides

ciuperci
hrean
usturoi
cimbru
mărar
oţet
sare
zahăr


Ciupercile de Trâmbiţa piticilor se curăţă cu mare atenţie în interiorul pâlniei. E de preferat să se taie pe lungime ca să fim siguri că nu au rămas insecte în interiorul trâmbiţei. Se spală şi se fierb în apă cu sare şi se strecoară. În borcanul spălat şi sterilizat (fiert într-o oală mai mare împreună cu capacul) se pun cimbru şi mărar uscat. Apoi aşezăm ciupercile fierte şi 2, 3 căţei de usturoi. Deasupra se pun câteva bucăţele de hrean. Fierbem apă cu oţet, sare şi zahăr (gustaţi - trebuie să vă placă zeama) şi turnăm fierbinte în borcan peste ciuperci. Se depozitează în cămară şi se serveşte la fel ca orice murătură.


Improvizează!
  • iese puţin mai dulce dacă amesteci cu gogoşari feliati;
  • poţi umple ardei graşi cu ciuperci şi ceapă tăiată julien.

luni, 18 octombrie 2010

Ghebe - Opintici cu smântână

1 kg ghebe
o ceapă mare
400 g smântână
2 linguri de făină
usturoi
sare
piper
rozmarin
mărar
pătrunjel


Se căleşte ceapa tăiată julien (felii). Se adaugă ghebele şi se lasă să fiarbă în suc propriu până când scade. Se adaugă apă şi se lasă să fiarbă ciupercile. Când s-au fiert ciupercile se adaugă smântâna frecată cu făină şi se mai dă un clocot. În final adăugăm usturoi pisat, sare, piper, rozmarin (asta e contribuţia soţului), mărar şi pătrunjel tocat.

Improvizează !
  •  dacă adaugi o linguriţă de boia de ardei la călit ceapa poţi să-i spui "Papricaş de ciuperci cu smântână";
  • merge foarte bine şi cu carne de pui, cartofi, caşcaval (o să semene cu "Pui vienez");
  • orice combinaţie de ciuperci şi/sau carne cu smântână se asezonează perfect cu mămăliguţă.

Suc pentru fetiţă şi mămică

1/2 banană
1/2 grapefruit
1/2 portocală
1/2 măr mare sau un măr mic
5 biscuiţi pentru fetiţă

E un mic dejun sănătos şi delicios. Sucul are şi pulpa fructelor şi e un energizant plin de vitamine foarte uşor şi plăcut de consumat. Toate fructele spălate şi curăţate de coji şi seminţe se mixează în blender. Pentru fetiţă (în vârstă de un an) adaug biscuiţii bucăţele. De obicei rămâne şi pentru mămică o jumătate de cană de suc.
Improvizează! Poţi pune orice fruct sau combinaţie de fructe în blender. Astfel şi copilul (de orice vârstă) şi tu veţi savura un suc natural.Mulţi copii (şi adulţi) nu agrează grapefruitul, dar mixat în combinaţie cu fructele preferate vă puteţi bucura de toate calităţile lui.

Salată de ghebe - opintici

ghebe
usturoi
ulei
oţet
sare
O reţetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă.
Ghebele curăţate (desărate) şi bine spălate se fierb şi se amestecă cu usturoi pisat, ulei, oţet şi sare. Se poate servi ca aperitiv sau salată.

Pălăria şarpelui (Macrolepiota procera) pane



Pentru reţeta asta o să încep cu culesul. Aveţi grijă atunci când le culegeţi să îndepărtaţi din start piciorul, să scuturaţi cu grijă (se rupe uşor) pălăria şi să o puneţi într-o sacosă curată (preferabil doar pentru ele) pălărie peste pălărie. În felul acesta când ajungeţi acasă o mai bate-ţi puţin (cu milă) deasupra pălăriei ca să se scuture eventualele mizerii dintre lamele. Dacă aţi procedat astfel nu mai trebuie spălate pălăriile ci doar porţionate ca să încapă în tigaie (nu glumesc, sunt pălării aşa de mari că nu încap în tigaie). În rest e simplu de tot.

Se bat ouăle (2,3,4 în funcţie de cât de multe paneuri vreţi să faceţi) ca pentru omletă cu sare şi piper. Se dau pălăriile pe ambele părţi prin ouăle bătute şi se prăjesc în ulei.
Se servesc calde sau reci ca aperitive (cu mujdei sau ketchup) sau cu garnitură de orez, piure de cartofi,etc.

Gogoşari în sos cu ghebe - opintici

3kg gogoşari
2 kg ghebe
1 borcan de 400 g bulion
1 borcan de 400 g muştar
1 borcan de 400 g zahar
1/2 borcan de 400 g oţet
1/2 borcan de 400 g ulei
sare, piper, foi de dafin

Se aleg ghebe cât mai micuţe, se spală şi se fierb o oră. În alt vas se pun la fiert toate ingredientele în afară de gogoşari şi ghebe. Gogoşarii se spală, se curăţă de cotoare şi se taie feliuţe de 1,5-2 cm. Când clocotesc restul ingredientelor se adaugă gogoşarii şi ghebele scurse de apa în care au fiert. Se mai lasă pe foc până când se înmoaie puţin şi gogoşarii. Se pune totul fierbinte în borcanele bine sterilizate. Se mai sterilizează borcanele într-un vas cu apă încă o jumătate de oră.

Cei care iubesc peştele îl pot adăuga la această conservă prăjit fără făină.

Aşa arată peştele cu gogoşari şi ghebe în sos conservat pentru iarnă.

Ardei muraţi umpluţi cu varză şi ghebe - opintici

ardei gras
varză

ghebe
hrean
mărar pentru murături,frunze de ţelină
sare


Se aleg ardei frumoşi (arată mai bine dacă intercalaţi galbeni cu roşii) se curăţă cu grijă de cotoare şi se umplu cu varză tocată frecată cu sare (ca să se înmoaie) şi cu ghebe fierte. Se pot pune capace din roşii sau chiar capacele lor cu codiţa tăiată scurt. Se aşează în borcane de 800 g., se pune deasupra mărarul , frunzele de ţelină şi hreanul şi se toarnă peste ele apă fiartă cu sare, răcită, exact ca la murături. Se pun capacele şi se lasă la murat în cămară. Se serveşte ca salată, murătură (se servesc întregi). Face o impresie deosebită.

Salată de toamnă cu ghebe - opintici

E o salată foarte apreciată de cei care au gustat-o. Nu o să dau cantităţi pentru că de obicei o fac din ce rămâne de la murături. De exemplu , în salata asta pun partea sănătoasă din gogonelele, ardeii, gogoşarii, castraveţii care nu au fost utilizati in butoiul de muraturi asortate . Mai adaug ceapă, morcov, conopidă, rădăcină de ţelină şi ghebe micuţe întregi. Toate ingredientele în afara ghebelor şi rădăcinoaselor se feliază subţire. Eu le dau la robot. Morcovul şi ţelina se dau pe răzătoarea mare. Se opăreşte toată compoziţia la fel ca gogoşarii în oţet şi se pune fierbinte în borcane sterilizate. Opţional se pune deasupra o lingură de muştar frecat cu ulei.

Salată de ghebe cu maioneză


ghebe
maioneză
usturoi

Nu am precizat cantităţile deoarece acestea se dozează după necesităţi şi gust.
Ghebele proaspăte sau desărate se spală bine şi se fierb cu foi de dafin şi enibahar. Pentru un gust mai picant se pot adăuga câteva cuişoare într-un săculeţ de pânză (în caz contrar ar trebui să le căutaţi şi îndepărtaţi după fierbere).Se dau prin maşina de tocat carne. Se amestecă cu maioneza şi cu puţin usturoi pisat . Se serveşte ca aperitiv.


Tocăniţă de ghebe - opintici

 1 kg ghebe
o ceapă mare
ulei
sare
piper

Ciupercile se curăţă de baza murdară a piciorului, se spală bine şi se pun peste ceapa călită tăiată peştişori. Se mai adaugă puţină apă şi se lasă să fiarbă 30-40 min. Se condimentează cu sare şi piper.Mie îmi plac cu mujdei de usturoi şi mămăliguţă. Se poate adăuga un rântaş de făină, smântână şi pătrunjel verde. Proaspăt culese le prefer simple cu ceapă fiind foarte gustoase. Cu smântână le gătesc de obicei după desărare.