joi, 21 aprilie 2011

Ciorba de miel ciobaneasca

Reteta aceasta o am de la matusa mea din Orsova, iar ea la randul ei o are de la un cioban. Am mancat mi-a placut foarte mult si de atunci o gatesc de fiecare data la Pasti.


un cap de miel
300-400 g pulpa de miel
o ceapa
un morcov mare
o radacina de patrunjel
o radacina mica de telina
o legatura de patrunjel frunze
o legatura de hasmatuchi
o legatura de tarhon
4 galbenusuri de ou
100 g smantana
otet, usturoi, sare, piper - dupa gust


Capul de miel se spala bine, se desprinde mandibula de restul capului si se scoate separat limba. Oparim limba si o curatam de pielea alba care o imbraca. Se pune la fiert toata carnea, avand grija sa o spumuim foarte bine. Cat timp fierbe carnea calim putin ceapa taiata marunt impreuna cu morcovul dat pe razatoarea mica (ciorba se va colora placut de la morcovul calit). Scoatem toata carnea fiarta din oala. Se curata cu grija carnea de pe oase si apoi se taie cubulete marunte ca la Salata boeuf. In zeama de carne ramasa in oala se pun la fiert ceapa si morcovul calite impreuna cu radacina de patrunjel si cea de telina, intregi. Cand radacina de patrunjel si cea de telina au fiert se scot din oala si se pun cubuletele de carne. Intr-un castron se amesteca galbenusurile cu otet sare si piper si apoi se adauga si smantana. Se ia cu polonicul zeama fierbinte din oala si se amesteca treptat in castron, pana cand compozitia din castron ajunge aproape la fel de fierbinte ca supa din oala. In acest moment putem turna compozitia din castron in oala. Lasam sa mai dea un clocot. Usturoiul curatat se zdrobeste si se adauga la ciorba cu putin timp inainte de a opri oala din fiert. Se potriveste dupa gustul fiecaruia de sare, piper si otet. La sfarsit, dupa ce am oprit din fiert se adauga verdeata taita marunt si se lasa sa stea putin cu capac.
Pofta buna! si Sarbatori cu belsug!

2 comentarii:

  1. Stimata doamna, va doresc Sfintele Pasti fericite, dv si intregii familii! In calitate de ciupercar inrait, am admirat blogul dv, iar in calitate de bucatar amator, retetele, din care pe aceasta o voi lua ca varianta de lucru. Am postat aici, caci reteta e recenta. Am de gand sa fac si eu un blog de ciuperci, impreuna cu alti doi impatimiti. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc cu mare intarziere si scuze, pentru urari. Succes cu blogul! Astept cu nerabdare vesti despre el.

    RăspundețiȘtergere