marți, 29 martie 2011

Macrou afumat cu fasole

o bucată de macrou afumat
300g fasole uscată
o ceapă roşie mare
o linguriţă muştar
4-5 linguri maioneză
50 ml vin alb
zeamă de lămâie după gust
o legătură pătrunjel verde
sare şi piper


Se pune fasolea la fiert. Între timp se taie ceapa julien, se pune într-un castron împreună cu linguriţa de muştar, vinul, sarea, piperul şi zeama de lămâie. Se curăţă macroul de piele şi oase şi se taie sau se rupe bucăţele. Se amestecă cu ceapa şi restul ingredientelor din castron şi se lasă la macerat până cînd e gata fasolea. Fasolea fiartă se scurge şi se lasă să se răcească. După ce s-a răcit se pune şi ea în castron. Se adaugă maioneza şi pătrunjelul verde tocat şi se amestecă uşor. Se adaugă după gust sare, piper, zeamă de lămâie şi/sau maioneză. Vă asigur că e delicioasă. În fond e un fel de fasole cu afumătură , nu-i aşa ?

duminică, 20 martie 2011

Piure de urzici de post


Mie îmi plac foarte mult urzicile. Îmi place să le manânc, dar îmi place şi să le culeg. E imposibil să ieşi la o plimbare cât de scurtă primăvara în natură şi să nu dai peste ele. Şi e mare păcat să nu le culegi. Ştiu că se pot cumpăra de la piaţă, dar mie îmi par mai gustoase cele culese de mine. Mulţi o să strâmbe din nas şi o să se plângă că înţeapă. Hai să vă spun ceva : întotdeauna m-au înţepat mai aprig la ales şi la spălat decât la cules unde plec grijulie cu o mănuşă.
Am vorbit destul, să trecem şi la fapte.

urzici (după părerea mea, cât de multe)
ceapă
sare

Urzicile culese sau cumpărate se aleg (de paie, fire de păr şi alte impurităţi), se spală foarte bine, preferabil în câteva ape şi se opăresc în apă cu sare.
Ceapa curăţată şi spălată se taie mărunt şi se căleşte în puţin ulei. Urzicile se scurg, se toacă mărunt şi se pun peste ceapă cu puţină apă şi se lasă să fiarbă. Eu nu le las să fiarbă prea mult pentru că le prefer aşa cum se spune la paste "al dente".
Se servesc ca atare cu mujdei de usturoi şi mămăliguţă, sau cu hrean şi pâine, ori ca garnitură la o friptură de orice fel.
Macris                                                                   

Leurda

"Fineţuri" : eu culeg din pădure şi adaug la acest piure de urzici şi leurdă şi măcriş. Leurda îi dă un uşor parfum de usturoi, iar măcrişul un gust acrişor deosebit. Despre calităţile terapeutice nici nu mai are rost să vorbim - e probabil cel mai bun remediu împotriva asteniei de primăvară.