250 g ciuperci (proaspete, dezgheţate sau desărate)
200 g orez
4 cepe
1 morcov mare
o legătură pătrunjel verde
2 legături mărar
2 legături lobodă
4-6 linguri bulion
1-2 legături frunze de ştevie
1-2 căni borş
Ceapa tăiată mărunt se căleşte puţin în ulei. Într-un castron se amestecă ceapa călită cu urda, ciupercite tocate mărunt, orezul bine spălat, morcovul dat pe răzătoarea mică, verdeaţa tocată mărunt, 2-3 linguri de bulion după gust, sare şi piper.
Frunzele de ştevie se spală cu grijă pe ambele feţe. Punem o oală cu apă la clocotit cu o cană de borş. Alături pregătim o cratiţă cu apă rece. Când fierbe apa se scufundă câteva frunze de ştevie în apa clocotită doar pentru câteva secunde. Se scot şi se scufundă repede în cratiţa cu apă rece.
Doar aşa veţi reuşi să folosiţi frunzele de ştevie la sărmăluţe. Altfel, ştevia fierbe foarte repede şi se rupe. Rulaţi sărmăluţele în frunzele de ştevie şi aşezaţile ordonat într-o oală care încape în cuptor, deasupra nervurilor tăiate de la frunzele de învelit sarmale.
Diluaţi 2-3 linguri de bulion în apă şi turnaţi peste sărmăluţe. Cei care preferă sărmăluţele mai acrişoare pot să adauge şi o cană de borş. Apa trebuie să cuprindă sărmăluţele.
Deasupra asezaţi frunze de ştevie. Se lasă oala să dea un clocot pe aragaz, iar apoi se introduce în cuptorul fierbinte pentru o oră şi jumătate.
Poftă bună!