vineri, 6 mai 2011

Sărmăluţe în frunze de ştevie cu urdă şi ciuperci

250 g urdă
250 g ciuperci (proaspete, dezgheţate sau desărate)
200 g orez
4 cepe
1 morcov mare
o legătură pătrunjel verde
2 legături mărar
2 legături lobodă
4-6 linguri bulion
1-2 legături frunze de ştevie
1-2 căni borş

Ceapa tăiată mărunt se căleşte puţin în ulei. Într-un castron se amestecă ceapa călită cu urda, ciupercite tocate mărunt, orezul bine spălat, morcovul dat pe răzătoarea mică, verdeaţa tocată mărunt, 2-3 linguri de bulion după gust, sare şi piper.
Frunzele de ştevie se spală cu grijă pe ambele feţe. Punem o oală cu apă la clocotit cu o cană de borş. Alături pregătim o cratiţă cu apă rece. Când fierbe apa se scufundă câteva frunze de ştevie în apa clocotită doar pentru câteva secunde. Se scot şi se scufundă repede în cratiţa cu apă rece.
 Doar aşa veţi reuşi să folosiţi frunzele de ştevie la sărmăluţe. Altfel, ştevia fierbe foarte repede şi se rupe. Rulaţi sărmăluţele în frunzele de ştevie şi aşezaţile ordonat într-o oală care încape în cuptor, deasupra nervurilor tăiate de la frunzele de învelit sarmale.
Diluaţi 2-3 linguri de bulion în apă şi turnaţi peste sărmăluţe. Cei care preferă sărmăluţele mai acrişoare pot să adauge şi o cană de borş. Apa trebuie să cuprindă sărmăluţele.
 Deasupra asezaţi frunze de ştevie. Se lasă oala să dea un clocot pe aragaz, iar apoi se introduce în cuptorul fierbinte pentru o oră şi jumătate.
Poftă bună!

miercuri, 4 mai 2011

Mâncare de ştevie cu pulpe de pui

Vreau neapărat să fac o mică introducere. Vă sfătuiesc să nu opăriţi înainte ştevia aşa cum am observat că se procedează în general. Nu doar că nu e necesar, dar se pierd vitaminele din ştevie şi timpul dumneavostră în zadar.


4-5 legături de ştevie
4 pulpe mari de pui (e la fel de bună cu orice fel de carne)
2 cepe uscate mari
4,5 catei de usturoi
2 linguri făină
50 g unt


Pentru că ştevia trebuie gătită foarte puţin, vom începe cu carnea. Pulpele de pui spălate şi bine curăţate de resturi de pene şi puf se pun la prăjit. Se căleşte foarte puţin ceapa tăiată peştişori în unt cu puţină sare.
Ştevia se spală foarte bine, se taie cozile groase ale frunzelor mărunt şi se călesc împreună cu ceapa acoperite cu un capac. Adăugăm pulpele de pui şi o cană de apă şi lăsăm să fiarbă bine carnea. Frunzele de ştevie se taie pe lăţime fâşii de 2-3 cm. Când carnea e fiartă se adaugă treptat (nu încap toate odată) frunzele de ştevie şi se mai lasă să dea un clocot. Desfacem făina în apă rece şi o adăgăm treptat în mâncare, învârtind mereu cu o lingură ca să nu se formeze cocoloaşe. Se adaugă şi usturoiul tocat mărunt. Se mai lasă să dea un clocot cu făina şi se drege de gust cu sare şi piper. E o mâncare cu un gust plăcut acrişor foarte potrivită pentru astenia de primăvară. Se poate servi ca atare, sau cu puţină smântână.